Hur ofta bör man byta mobil? Livslängd för smartphones

 • Många undrar hur ofta man egentligen behöver byta till en ny mobiltelefon. Med ständigt nya modeller som släpps kan det vara svårt att veta när det är dags att uppgradera. I den här artikeln tittar vi närmare på livslängden för smartphones, med särskilt fokus på iPhone.

  Hur ofta ska man byta mobil?

  Det finns inget enkelt svar på hur ofta man bör byta mobil. Det beror på flera faktorer som dina behov, budget och telefonens skick. Generellt kan man säga att de flesta byter smartphone vartannat till vart tredje år. Men med högkvalitativa telefoner som iPhone kan man ofta ha dem längre än så.

  Hur länge kan man ha en iPhone?

  iPhones är kända för att hålla länge, både i form av hållbart byggda telefoner och långvarig mjukvarusupport från Apple. Många använder sin iPhone i fyra år eller mer innan de byter. Apple brukar ge iOS-uppdateringar till sina iPhone-modeller i minst fem år efter lansering, ibland ännu längre.

  Köp en begagnad iPhone här.

  Hur många år håller en iPhone?

  Med Apples starka mjukvarusupport kan du räkna med att iPhone kommer få de senaste iOS-uppdateringarna i många år framöver, troligen till åtminstone 2024. Så länge telefonen är i gott skick kan du använda en iPhone i 4-5 år eller mer.

  Tips för att förlänga mobilens livslängd:

  • Använd ett skyddande skal och skärmskydd
  • Undvik exponering för väta och extrema temperaturer
  • Håll mjukvaran uppdaterad
  • Optimera lagringsutrymme och batterihälsa
  • Laga istället för att byta ut om möjligt


  Även om det kan vara frestande att alltid ha den senaste mobilmodellen, är det ofta inte nödvändigt att byta smartphone så ofta. iPhones och många andra kvalitetstelefoner kan hålla i 4-5 år eller mer med rätt vård. Genom att förlänga livslängden på din mobil sparar du inte bara pengar, utan gör även en insats för miljön.