Få Tillbaka En Borttappad Mobil – Hett Tips

Häromdan var vi med om en händelse som fick mig att reflektera över säkerheten på våra mobiler samt dess för och nackdelar. Men först skall jag berätta händelsen så man därefter enklare förstår resterande:

En kollega hittade en mobil utanför ingången till vår butik, två dagar gick och ingen dök upp för att hämta den.. Först trodde vi att det var någon kund som tappat den på vägen in eller ut, men eftersom ingen efterfrågat telefonen började man undra vad som egentligen skett.. Vi startade telefonen, med förväntan att möta en lösenkod-förfrågan, men till vår förvåning hade personen inte lagt in någon lösenkod. Facebook fanns och personen var inloggad, så vi kunde ta reda på vem det var. Dock är det ingen större idé att skicka ett meddelande från oss till personen eftersom det hamnar i den där “övrigt” korgen som ingen ser, så vi testade att från personens facebook skicka ett meddelande till personen själv (som om du skickar ett meddelande till dig själv), vi skrev informationen om att vi hittat telefonen och våra kontaktuppgifter samt skrev att vi kommer att stänga av telefonen då vi inte ville ha igång den. Vi hade ingen anledning att ha personens mobil eller facebook uppe efter att vi lämnat all information, om vi inte fick någon återkoppling inom kort skulle vi starta upp den igen för att hitta andra sätt att nå personen. Dock tur nog så dök personen upp samma dag för att hämta mobilen.

Vi fick även information om vad som skett och såg glimten av hopp för mänskligheten. Personen hade tappat bort mobilen på en hel annan plats, men någon hittade den och lämnade den utanför vår dörr ?

Så, rekommenderar jag att man inte har en lösenkod på mobilen? Det är absolut inte min rekommendation. Man vill inte att hela ens affärsliv och/eller privatliv skall hamna i fel händer. Men ovan historia får en att fundera på vad som är rätt och fel när det kommer till lösenkoder, trots att man inte planerar att tappa bort sin mobil vill man heller inte ignorera faktum att det kan ske.

Sen kommer man in på frågorna.. det finns ju “find my iPhone” och android har liknande funktioner, räcker inte det? Tyvärr inte hela vägen.. de funktioner kräver att mobilen har tillgång till internet.

Varför räcker inte “find my iPhone”? Säg att batteriet tagit slut eller att någon startat om mobilen, om du har kod på SIM-kortet så kommer internetförbindelsen för mobilen att vara bruten och “find my iPhone” tappar sin direkta funktion. Visserligen kommer det inte gå att återställa mobilen pga det inbyggda iCloud-skyddet men du kommer inte heller längre kunna kommunicera med mobilen.

Utan att dramatisera saker för mycket men ändå vara ärliga så är att tappa bort mobilen liknande att någon försvinner/kidnappas, efter 24 timmar så är chansen att hitta mobilen minimal, därför är de första 24 timmar väldigt viktiga.. Detta har bl.a. med batteritid och eventuell person som hittat mobilen att göra.

Följ nedan rekommendationer på egen risk.

Jag har sedan länge inte haft någon kod på SIM-kortet, detta eftersom:

  1. Slipper slå in koden varje gång mobilen startas om eller uppdateras.
  2. Mobilen har fortsatt uppkoppling mot nätet även efter omstart.
  3. Jag har en kod till mobilen, tycker personligen det räcker för mig.

Men om någon får tag på kortet, kan de inte ringa massa utlandssamtal? Jo, självklart finns den risken. Men om vi skall vara ärliga så är den ganska liten, plus att om man tappar bort kortet så kan man ringa operatören och exempelvis spärra alla utgående samtal.. då kan du fortfarande ringa till ditt nummer, bara att om hittaren i fråga försöker ringa någon så upplever den det som att “pengarna har tagit slut”.

Så, om man inte har någon kod på SIM-kortet, men mobilen är skyddad med lösenkod, kommer den åt internet då? Ja, om SIM-kortet inte har någon kod och man startar om mobilen så har mobilen fortfarande tillgång till nätet (internet och samtal/sms), så att du kan ringa ditt nummer och hittaren kan svara mobilen, eller så att du kan hitta mobilen på kartan med “find my iPhone”.

Kort sagt, min indirekta rekommendation är: Att inte ha en kod på SIM-kortet, men att ha en kod på själva mobilen – lösenkod. Samt se till så att “find my iPhone” eller liknande funktion är aktiverad på mobilen.

En till bra rekommendation: Sätt ett klistermärke på baksidan av mobilen med dina kontaktuppgifter ifall du tappar bort mobilen – tänk dock på att kanske inte använda det mobilnummer som är i den borttappade mobilen som kontaktnummer ?

/Mobilplaneten