Att Tänka På När Man Ska Laga Sin iPhone 6

Idag finns det många olika typer av kvaliteter på skärmarna för iPhone 6. Många uttrycker att de använder “Original”-skärmar, dock säljer inte Apple sina skärmar, så hur kan du veta att du verkligen får en Original skärm? Detta är en stor förvirring när man ska laga sin iPhone 6.

Det vet inte ens de flesta verkstäder, många verkstäder kan inte urskilja bra kopior från original. Detta utnyttjar tyvärr många leverantörer från Kina och lurar många verkstäder med att de har originalgrejer. En erfaren verkstad kan dock urskilja dessa, men kan i vissa fall krävas tester för att verkligen verifiera dess egenskaper.

iPhone 6 är byggt med tre skikt som består av: LCD, Touch Panel och Glas.

Dessa är de vanligaste typer av skärmar (bäst först, sämst sist):
Ny Original monterad av original-fabriken,
Ny Original monterad av 3e-parts-fabrik (kvaliteten hamnar längre ner om fabriken inte är bra),
Ny Original monterad av original-fabriken 2-handssortering (sådant som Apple inte accepterat för sina enheter pga interna repor och/eller pixelfel),
Återvunnen Original med kopia glas,
Högkvalitativ Kopia (LCD, Touch Panel och Glas är kopia, men av bra kvalitet),
Standard Kopia (LCD, Touch Panel och Glas är kopia, men av sämre kvalitet).

När det gäller 3e parts fabriker så kan kvaliteten skilja beroende på vilken erfarenhet och kunskap de har samt vilka material, tekniker och utrustning de använder.

När man hör uttrycket “original” eller OEM så kan det innebära att det bara är LCD som är original, men resten är kopia. Det är detta som gör det förvirrande för kund att förstå vad som skiljer olika verkstäder emellan, speciellt när det inte finns något direkt bevis, utan blir tyvärr oftast något man får uppleva, upplevelsen kan vara positiv eller negativ beroende på kvaliteten som verkstaden använder. Priset är oftast, men inte alltid en indikation på kvaliteten som används, så finns tyvärr inget enkelt sätt för en kund att kunna urskilja vad som används.

Vad är skillnaden mellan original glas och kopia glas?

Det är framförallt hållbarheten, kopia glas spricker betydligt lättare än originalglasen. Självklart, ibland kan man även med original ha otur och det spricker från ett par cm fall vid fel vinkel, men med kopian så är chansen för sprickor mycket större. Vi har sett riktigt läskiga kopia-fall där det räckt med ett hårt fingertryck vid hemknappen som gjort att glaset spricker (pga av att glaset har mindre styrka kring hemknappen på grund av hemknappens hål).

Vad är skillnad mellan kopia touch panel och original touch panel?

Denna är lätt, du märker att touch-känslan inte är den samma, samt att det lätt kan börja strula. Även med original så finns måndagsexemplar med problematiska touch paneler, men hos kopior är detta mer vanligt än undantag.

Vad är skillnaden mellan ny LCD och återvunnen LCD?

Ny LCD har bättre hållbarhet och livstid. En återvunnen LCD har redan vart i bruk, och kan få både åldersproblem och andra problem från återvinningsprocessen om fabriken inte är bra, samt att de går sönder lättare. På en återvunnen LCD används alltid kopia-glas då det är väldigt få fabriker som har tillgång till Original-glas och det är i dagsläget en bristvara, så då anser de att det är en gammal produkt man fixar om och då finns inte något värde i att montera på ett Original-glas, utan sparas och används för nya LCD skärmar istället.
Dessa är svårast för verkstäder att urskilja, det kräver en hög kunskap om marknaden och i vissa fall även att man testar glaset för att kontrollera dess styrka (om det är kopia eller original).

Vad är skillnaden mellan kopia LCD och original LCD?

Bildkvaliteten, antal pixlar/inch och skärpan samt kopia-LCD går sönder mycket lättare.

Varför säljs kopior om de är så dåliga?

De flesta kopior säljs till länder där man har lägre kvalitetskrav, i princip största delen av världen förutom Norden och några andra länder med bra ekonomi. Här uppe i Norden har vi extremt höga krav på kvaliteten. Men mängden av dåliga kopior har börjat öka även i Sverige under senaste tiden.

/Mobilplaneten