Allmänna skillnader på glas, lcd och display för iPhones

Oftast finns missuppfattningar när det gäller LCD, glas och digitizer på iPhones. Frågan om man kan byta bara glas på vissa modeller är vanlig, så vi hoppas på att här kunna förklara lite om detta.

På iPhone 3G och 3GS går det att byta endast glas, eller endast LCD. Här sitter digitizern (touch-funktionen) på glaset, så det är ett glasbyte om glaset slutar reagera på knapptryck etc. Även hemknapp och öronhögtalare sitter på glaset då det kommer som en modul där dessa sitter ihop.

Sedan iPhone 4 har glas, LCD och digitizer suttit ihop som en hel modul. Dessa sitter ihop direkt från fabriken med UV-lim. Detta gäller för alla modeller sedan iPhone 4 till dagens datum, det vill säga iPhone 4, 4S, 5, 5C och 5S. Sedan iPhone 4 har även hemknapp och öronhögtalare inte längre suttit som en komplett modul på skärmen.

Däremot så skruvas hemknapp, öronhögtalare och kamera fast på displayen på iPhone 5, 5C och 5S, men de kommer inte integrerade som en fast/komplett modul som på iPhone 3G och 3GS. Vilken innebär att på iPhone 5, 5C och 5S så överför man vid skärmbyte över den gamla hemknappen, framkamera och öronhögtalaren.

Trots detta, så finns det faktiskt möjligheter för att separera glas från skärmmodulen på iPhone 4 och framåt så att man kan byta ut endast glas, dock är det ingen som gör detta i Sverige då det både tar lång tid samt kräver omfattande maskiner och resurser för att kunna få fram ett bra och hållbart resultat. Men mer om detta kommer i en annan artikel om återvinning för iPhoneskärmar.

Så, då ska vi gå in på kvalitet… Oftast får vi frågor kring om vi har originalglas. Detta är en omdiskuterad fråga i branschen och problematiken kommer i grunden från att Apple vägrar att sälja reservdelar till oberoende verkstäder (99% av alla verkstäder är oberoende, verkstäder som säger att de reparerar en iPhone är oberoende då Apples auktoriserade verkstäder inte reparerar, de byter ut enheten till en annan enhet som reparerats i en annan fabrik från en annan kund) i kombination med att det inte finns någon direkt lag på patentskydd i Kina. Detta har gjort så att det dykt upp massvis med tillverkare och leverantörer i Kina, både leverantörer som har kopplingar till Apples auktoriserade fabriker samt leverantörer som har kopplingar till kopiafabriker, och nu är även återvinningsfabriker något som är enormt växande på den kinesiska marknaden.

De flesta leverantörer i Kina vill gärna säga att de har originaldelar då de vet att de flesta inte kan se skillnaden, och många har även olika val där man kan välja mellan flertal av olika kvaliteter. Då den kinesiska marknaden är så skev så är det svårt för många verkstäder att veta 100% vad det är de beställer, många förlitar sig blint på leverantören medan andra går steget längre och försöker göra diverse tester och kontroller för att hitta rätt kvalitet. Men, det för det senare med att hitta rätt kvalitet har det uppstått en hel del problem för många verkstäder. Att hitta rätt kvalitet för kunderna var något som några verkstäder förut spenderade mycket tid och energi på, för även om du hittat rätt kvalitet från en leverantör i Kina så finns många fall där leverantören plötsligt börjar fuska och blanda in kopior etc. och därmed skapas en ständig kamp mellan verkstad och leverantör för att upprätthålla kvaliteten. Detta har blivit ett problem för många verkstäder eftersom folket i allmänhet börjat ”kräva” billigare reparationer, och därmed har många av dessa verkstäder varken haft möjlighet att upprätthålla samma kvalitet eller i vissa fall har till och med några verkstäder behövt vika sig i kvaliteten för att kunna leverera ett bättre pris till kunden, dock försöker många av dessa verkstäder ändå upprätthålla en någorlunda kvalitet där man ändå mer eller mindre inte märker stor skillnad på original och den nya delen.

Idag är dessa uttryck som original, oem och kopia bara ren luft, många verkstäder säger sig ha original trots att de medvetet inte har det. För kunden är det tyvärr svårt att bevisa motsatsen, speciellt då Apple som sagt inte säljer sina reservdelar till oberoende verkstäder. Sen kommer frågan om LCD är original, om digitizer är original och om glas är original. För många kan ha blandade ursprung, oftast är dock iaf LCD original, sen kan de andra skilja. Men nu börjar original glas och digitizer bli alltmer sällsynt då Apple inte längre producerar iPhone 4 och 4S. Så i dagsläget kan man nästan alltid räkna med att det man får är original LCD men med kopia glas och digitizer. Verkstäder kanske inte är villiga att alltid erkänna detta, I vissa fall kanske de har originaldelar, men i många fall så antingen vet de inte bättre (litar blint på leverantörens ord) eller så vill de bara inte erkänna det eftersom alla andra verkstäder påstår att de har original så verkstaden måste också ljuga.

Vi på Mobilplaneten har försökt hålla oss till originaldelar så långt det gått, men nu har vi fått information från stora och ärliga leverantörer om att originaldelar för iPhone 4 och 4S börjar bli en bristvara så snart kommer det inte finns några fler riktiga originaldelar kvar på marknaden för dessa modeller. Detta har gjort att vi nu börjat söka efter 3e-parts fabriker som kan upprätthålla en kvalitet som är så likvärdig original som möjligt för våra reservdelar, dock tänker vi fortsätta använda original LCD.

Original LCD finns kvar på marknaden och kommer fortsätta att tillverkas, detta är då Apple samarbetat med flera olika tillverkare för sina LCDer, dessa tillverkare kan fortfarande tillverka LCD för andra företag. Men om företaget inte har rätt anordningar och kopplingar för LCDn så är de helt värdelösa, därför kommer original LCD nu fortsätta via 3e-parts fabriker som har tekniken/informationen för hur man tillverkar dessa kopplingar så att det passar iPhones.