”Gramofon” är dagens nya jukebox

Hur många gånger har man själv inte velat vara Dj på fester? Nu kan du det tack vare kickstarterprojektet Gramofon. Med den här enheten kopplat till högtalarna kan alla på festen vara det.

 

Hur fungerar den då?

Jo, den fungerar så här att den ansluts trådlöst till internet eller med hjälp av den medföljande internetkabeln. Till högtalare ansluts den med en 3.5mm kontakt, här hade jag gärna sett att man kunde koppla ihop enheten trådlöst med valfri högtalare.

När enheten är konfigurerad blir den en Wi-Fi hotspot som alla i närheten kan koppla upp sig till. När människor är uppkopplade till Gramofon kan dem välja den musiken som dem vill lyssna på, men vänta lite nu tänker ni… Det finns ju redan inbyggt i Spotify? Jo, absolut. Men när någon väljer en annan låt i Spotify så byter den direkt. Det är här Gramofon kommer in, den har Spotify inbyggt i sig redan från början, och när någon annan väljer låt så läggs den i kö. Så Gramofon gör helt enkelt en spellista av alla låter som personerna runt om väljer från sina egna spellistor. Sen om någon får ett samtal, sms eller notifikation på sin enhet så dämpas inte musiken ner, skulle någon telefon ta slut på batteri så fortsätter musiken att spela ändå. Och som grädde som moset fungerar den även som en extender i nätverket, vilket betyder att den förstärker Wi-Fi signalen i hemmet så att alla i huset kan nå den.

Gramofon spelar musik när det lyser blått

När musik spelas lyser ringen på toppen ljusblått.

 

Användning och kvalitetsintryck

Direkt när man packar upp Gramofon så ger den här produkten en riktig kvalitetskänsla. Den känns stabil och robust. Något vassa kanter dock. Ringen på toppen lyser i 6 olika färger beroende på vad enheten gör. T.ex. när musik spelas, så lyser den ljusblått och när enheten startar upp lyser den rött. Här skulle jag vilja att dem olika färgerna kunde blinka i takt till musiken som spelas, som en tuff liten detalj. Ringen är även en play/paus knapp. Designen för övrigt är väldigt stilren som jag tror kommer gillas av dem allra flesta. Den uppdateras även automatiskt till senaste firmware då den alltid är ansluten till internet.

 

Testande

När jag kopplade upp enheten så använde jag mig av den medföljande steg för steg manualen. Efter ca 10 minuter kunde jag streama musik från min telefon till högtalarna trådlöst, antingen med spotify eller med deras egen app som finns till på både App Store och Google Play. Under testperioden fungerade den väldigt bra, Wi-Fi signalerna som den gav ut var starka, musikkvalitén var bra och inget lagg uppstod. Om vi nu kommer till paradnumret med Gramofon som är att flera personer skall kunna koppla upp sig mot den och lägga sina låtar på kö, var faktiskt något jag inte kunde testa. Eftersom den funktionen inte verkar vara helt färdigutvecklad i dagsläget. Jag testade med min mobil och surfplatta samtidigt men så fort jag bytte låt på en av dem så avbröts den pågående musiken och la sig alltså inte i kö. Alltså exakt som om jag skulle koppla både dessa enheter till mitt eget Wi-Fi där hemma och köras via spotifys egna streamingtjänst

 

Slutsats

Jag tycker att idén med Gramofon är lysande. Det blir mycket roligare när alla kan få välja den musik som dem själva vill och att det även möjliggör till att fler människor får ett nytt sätt att upptäcka ny musik. Även fast den funktionen inte fungerade just i testtillfället så kommer det förmodligen komma en uppdatering som löser det i framtiden. Ljudmässigt fungerar den kanon, och jag är utan tvekan säker på att Gramofon kommer bli en partysuccé när alla funktioner väl fungerar.

Gramofon kommer komma till butiker i slutet av september i USA och Europa men det går redan nu att förhandsboka den på deras hemsida. Med frakt koster den 60$ vilket motsvarar ca 450 svenska kronor.

 

Huruvida den kommer att säljas hos Mobilplaneten återstår att se.

 

/Robin L.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *