ESD – ElektroStatic Discharge – Elektrostatisk Urladdning

Detta är för dig som vill reparera din mobil eller dator själv eller som vill veta mer om hur du kan förhindra en elektrostatisk stöt på en enhet, så som mobil (iPhone, Samsung, Sony, etc.), dator eller spelkonsol.

ESD, elektrostatisk urladdning, är något utav de grejer som kan skada din enhet (exempelvis mobil eller dator) eller del i enheten. Det är precis som när man råkar ge en stöt till någon eller får en stöt när man rör något av metall, ESD kan uppstå när man reparera en enhet och kan orsaka skada på komponenterna. ESD kan även uppstå utan att man känner något och uppstår oftast när man jobbar i en enhet och flyttar/rör på komponenter.

Motverka ESD

Bästa sättet för att motverka ESD är att använda ett ESD-armband, jordad matta eller jordad arbetsyta. Men eftersom de flesta i hemmet oftast inte har sådan utrustning tillgänglig har vi listat några steg här nedan så att man kan reducera risken för ESD så mycket som möjligt. Neutralisera – Se till så att du kontinuerligt tar på en omålad metallyta på enhetens chassi för att se till så att du neutraliseras till enhetens nivå. Stå Upp – Stå helst, gnuggande mot stol eller matta riskerar att göra dig mer elektrostatisk. Kablar – Koppla ut allt från enheten (så som laddare, strömkabel, skärm, hörlurar, etc.) Kläder – Se till att inte ha på dig kläder som genererar elektriska stötar, så som ulltröja. Accessoarer – För att hjälpa till att minska ESD och hjälp att förhindra andra problem, kan det vara en bra idé att ta av sig alla smycken. Yta – Du ska helst stå på en hård yta/golv, och enheten skall vara på bordet.

You may also like