För strax över en månad sedan gick Apple ut och bekräftade ett känt problem på några iPhone modeller, dock erkänner de endast problemet för iPhone 6 Plus. Problemet är att touchen har börjat strula och att man i samband oftast ser ett grått flimmer längst upp på skärmen. 

Apple hänvisar till att det är orsakat på grund av flertal hårda stötar trots att mobilen inte spruckit eller skadats på det yttre. Från Apples press release: 

iPhone 6 plus touch flimmer”Apple has determined that some iPhone 6 Plus devices may exhibit display flickering or Multi-Touch issues after being dropped multiple times on a hard surface and then incurring further stress on the device.”

Både vi och flera säkra källor har bekräftat att felet beror på att ett chip på moderkortet, även kallat ”touch chip”, har börjat lossna i lödning, oftast orsakat av böjningar då iPhone 6 och 6 Plus har ett lite för mjukt aluminiumbaksida, chipet är placerar på ett område som drabbas av många böjningar. Dock är det inte en tillräckligt bra anledning för oss, för detta skulle egentligen innebära att fler chip i samma område skulle få liknande problem så åter igen enligt erfarna källor har man flera gånger påpekat att lödningen från fabriken har vart av bristande kvalitet – något som Apple självklart aldrig kommer erkänna.

Tur är så har vi lösningen på problemet och kan i de flesta fallen reparera det, det är dock en avancerad lödning som tar mer än ett par timmar, så enheten behövs oftast lämnas in 2-3 dagar för en sådan reparation men ibland kan det ta längre tid. Man skall även vara medveten om att det finns risker med att gå in och arbeta så djupt på en mobil, vilket i värsta fall kan skada mobilen mer. Det är sällan mobilen blir skadad – men risken finns.

Trots att Apple endast erkänt att problemet finns på iPhone 6 plus så kan vi bekräfta att samma problem finns för iPhone 6 samt att iPhone 5S har drabbats av liknande touch problem men utan att det gråa flimret syns.

Då Apple på de nyare modeller förstärkt ramen hoppas vi att slippa se dessa problem på även de modeller.